Joonas Miettinen Uskalla olla ihminen

Kun ihminen jää arvotta.

  • Kun ihminen jää arvotta.

Kun ihminen jää arvotta.

Itsensä arvokkaaksi kokemisen tarve on yksi suurimmista tarpeista ihmisen monisyisessä elämässä. Jos me jäämme toistuvasti arvotta yhteisöissä joissa elämme, joudumme väistämättä kamppailuun oman hyvinvointimme kanssa. Tämän päivän hyvinvointi ei rakennu pelkästään fyysisestä kuntoiluhyvinvoinnista, vaan ennen kaikkea sosio-emotionaalisesta hyvinvoinnista. Jokaisella on riittävästi lihasta pärjätä työnsä äärellä, mutta kukaan ei jaksa loputtomiin jos kokemus omasta työstä ja itsestä tuntuu arvottomalta.

Kaikkein suurin harha ja vahingollisin ajatus piilee siinä, että luulemme saavamme arvokkuutemme vain ansaitsemalla sen. Rehkiessämme tarpeeksi. Todistellaksemme kyvykkyyttäämme. On kuitenkin niin, että arvoa ei ansaita, sillä me olemme arvokkaita jo syntyessämme. Arvokkuutemme on sosiaalisen hyvinvointimme pohja, niin kuin multa on kasvavalle kukalle.


Miten sitten voimme kokea, että meidän arvoamme alennetaan, sitä sivuutetaan tai se hiljaisilla teoilla viedään? Arvoamme ei viedä kuin lompakkoa varkaan toimesta, se viedään juurikin hiljaisilla, vähäisillä ja huomaamattomilla toimilla. Näin tapahtuu helposti juuri niissä yhteisöissä joissa olemme hyväksyneet hierarkisen järjestelmän. Niissä arvokkuuden kanssa pelaaminen on ihmisen suurin psykologinen ase.
Ihmisten sosiaalinen vuorovaikutus perustuu psykologisiin järjestelmiin, kuten rooleihin, asemaan ja valtaan. Mitä suurempi valta, sitä suurempi vastuu. Kuitenkaan kukaan ei ole pystynyt takaamaan sitä, että yhteisömme johtaja, vallanhaltija, vanhempi, korkeammassa asemassa oleva käyttäisi valtaansa, velvollisuuksiaan ja vastuutaan oikein. Sen sijaan on usein niin, että juuri psykologisissa valtasuhteissa alainen kärsii vääryydestä, niin kuin yhtälailla joku ihmisryhmä voi kärsiä arvottomuudesta huonon lainsäädännön vuoksi. Niinpä useimmista tapauksissa arvo, joka meillä on syntymästämme asti ollut, voidaan viedä pois psykologisilla liikkeillä, joilla on suora tai välillinen vaikutus meidän mieleemme.

Meidän tulee muistaa, että meidän ei tule ansaita arvoamme uurastuksilla, suorituksilla tai todistamalla omaa ihmisyyttämme, vaan arvon psykologiseen luonteeseen kuuluu se, että arvoa ei ansaita, se annetaan. Tästä seuraa valtava vastuu. Vastuun väärinkäyttö johtaa pahimmassa tapauksessa siihen, että esimiehellä, vallanhaltijalla, johtavassa asemassa tai roolissa olevalla on suora vaikutus hyvinvointimme suurimpaan kulmakiveen. Mitä herkempiä olemme havaitsemaan epäkohdat, sitä raskaammalta kohtelu tuntuu.

On muistettava, että tunne arvokkuudesta voidaan todellakin viedä pois, mutta emme silti menetä todellista arvoamme ihmisinä.

Jos emme voi vaikuttaa valtasuhteisiin, on tärkeää tunnistaa kehossaan ja mielessään mahdollinen arvottomuuden tunne. On etsittävä ihmisiä, jotka palauttavat ja antavat arvon, sekä puolustauduttava rohkeasti ja muistettava pitää kiinni omasta arvostaan.

Jos jäämme arvotta, on sillä valtavia vaikutuksia hyvinvointiin. Usein miten on niin, että huomaamattamme uuvutamme itsemme, koska emme ole huomanneet omaa arvottomuuden tunnetta. Ikään kuin huomaamatta yrittäisimme joka päivä todistella: Minä olen arvokas ja tässä.

Riippumatta terveydestämme, iästämme, sukupuolestamme, maastamme, asemastamme tai mistä tahansa olemme todellisuudessa aina yhtä arvokkaita juuri toisillemme.

Taustalla on vain uskallus olla ja nähdä ihminen meissä kaikissa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

''Itsensä arvokkaaksi kokemisen tarve on yksi suurimmista tarpeista ihmisen monisyisessä elämässä.''

Ei se voi olla itsetarkoitus, jos aikoo elää omaa elämäänsä.

Ei muiden puolesta kannata elää tai heidän kauttaan.

Minua paskat kiinnostaa, mitä muut minusta ajattelevat.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Kiinnostaako paskaakaan mitä itsestäsi ajattelet?

Toimituksen poiminnat